Радев vs Борисов: Докога държавата ще се управлява по нечий телефон?!

За него свободата на словото е в криза, институциите мълчали
Обновена: 16 сеп 2019 15:29 | 16 сеп 2019 14:10, Камелия Цветанова
202
Радев vs Борисов: Докога държавата ще се управлява по нечий телефон?!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново разкритикува премиера Бойко Борисов и отправи директни критики към него за намеса в БНР.

"Трябва да се прекрати практиката държавата да се управлява чрез нечий телефон, а не от институциите. Свободата на словото е в основата на демокрацията, а в България тя е в криза”, коментира държавният глава, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Още по темата
Според него казусът със спирането на програма "Хоризонт" на националното радио отново потвърждава значението на въпроса кой и как управлява обществените медии.

"Очевидно е и, че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. На това нещо е време да се сложи край", добави президентът Румен Радев заради 5-часово спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември.

Президентът допълни, че когато започне да се работи по този начин - "през глава", се обезсмислят и изпразват от съдържание институциите и отговорните органи, които са компетентни за назначения и уволнения при определени изисквания на закона.

"Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност. Очевидно в България тя е в криза", заяви държавният глава.

Президентът призова генералният директор на БНР и разследващите да обявят какви са истинските и реалните мотиви за спирането на ефира, защото в случая става въпрос за обществена медия, а не за частна.

Държавният глава определи като "лъч надежда" поведението на журналистите от БНР, които проявиха солидарност към свалянето от ефир на колегата си Силвия Великова и бяха подкрепени и от журналисти от други медии.

"Те дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти", заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за избора на следващ главен прокурор президентът посочи, че когато е организирал предварителни консултации по темата, е било с ясната цел да се повиши общественият интерес и гражданската бдителност относно процедурата и критериите за този избор. "Тази цел е постигната. Но Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът", заяви Румен Радев, попитан дали ще подпише указа за назначаване на следващ главен прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
4
 
4
 
! Отговори
Румен коремното преди 4 години
Се управлява от телефона на РешетниковПозор!Оставка!
166
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 164 Ако ти и такива като тебе сте нула без борисов, грамотните и можещите не могат да се реализират при шайката на борисов и напускат България. Горките възрастни, болни и нуждаещи се. Наглостта борисова е безгранична.
165
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи в българския език има една мъдрост. Каквото сам си направиш друг не може да ти го направи. Ако чакаме рицар на бял кон няма да стане. В каквато и ситуация да се намираме за нея сме си виновни само ние.
164
6
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Тоя руски клоун кРадев е жалък, даже не е смешен. Време е Гешев да го погне!!!
163
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев да каже за неговия телефон,да не имитира себе си!Крадеца вика дръжте крадеца!Никой не е правил повече за страната досега от това правителство!Не може да става сравнение с това което беше преди 2009 г.,най вече при Виденов и Луканов,два държавни фалита и ограбване като невидели!Дупките може да остават ,но и резултатите се виждат!А Радев отстрани гледа сеир и чака наготово.Отвреме навреме по някоя държавна екскурзия в сранство!Кога ще отчете шушлека,какво е свършил като държавен глава?
162
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре го е казал Радев, гласувах за него и не съжалявам. Смел, умен и честен човек. Българин от тези, с които можем да се гордеем. Да имахме повече политици с позиция
161
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Респект, господин Президент!
160
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
рядко от утре си на димни сигнали и бележки ...Да не си припарил до телефон
159
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясен той Грипена!Изпълнява стриктно инструктажа за замърсител на нацията!Всичко да е в черно,негативно ,най зле ,да не се вижда постигнатото ,да се неглижира,това ремонти на училища,изолации,на детски градини,интернет в училищата,други подобрения ,да не отчита което е с помоща на лошия ЕС и което е видимо,защото днес е ден на училището.А отива наготово и порязва с политически речи на друго ниво!Всеки път едно и също, не се замисля ,че злоупотребява с търпението,но ще кара така,докато може!
158
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой разбра ли,че днес е 15.09. най вълнувашия ден за първокласници,гимназисти,за родителите дали мило и драго за децата си и какво се случва?Появява се Радев в едно училище,уж да поздрави ,но на излизане ни в клин,ни в ръкав удря поредната злобна агитация срещу премиера ,така ,че всички да забравят за училището и коментират поредния политически пасквил на обединителя !Така е,другари ,от НГ досега,това му е зададената задача!Когато всички са на друга вълна с настроение да ги удари в земята.
157
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още кадрува на Решетката,другаря редник Радев!Докога ще очерня всички светли празници с политическите си комплекси?Направи снимка с учениците, чакаха го 2 часа ученици и родители, бил президентин,но празника е техен,да чакат поредните клишета и за капак да омърси вълненията реди арагантно редовните полит опорки !Каквото се случи,ББ виновен,дори не изчакват проверки ,ако вземе отношение по рано,пак той,абе ,и винаги подготвен журналист пита ,и почва рецитацията с антириторика.
156
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без Борисов сме една голяма нула.Ясно ли ви е?
155
8
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Възстановете Монархията, за да има един Авторитет. Търновска конституция СЕГА!
154
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е натовски генерал. А един друг от мутра директно стана генерал.
153
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Бокс!
152
6
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
Закон е думата на премиера-на другите нямай вера. Обичаме си диктатура-такива сме си по натура.Автор: Георги Илиев Митев. Град София (2014).Трето поколение репресиран и второ поколение репресиран по отношение на образованието. Със средно образование.
151
32
 
14
 
! Отговори
Типичен коомунист преди 4 години
Този Радев има типичната визия и изказ на член на тази партия. Говори с клишета, употребява неправилни, езикови форми като "оценям" и "преценям", отпреде, отзаде... Несъмнено се харесва на електората на БСП, както и на хора с подобен нисък интелект.
150
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога президента няма да разбира реалните си задължения? Добре, че българите не знаят каква е работата на президента, че щяха да и на Радев да почнат да му викат Тиквата.
149
26
 
15
 
! Отговори
Решетников преди 4 години
Никога не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.
148
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът се надяваше на радев да направи нещо, ама Радев явно не е човек, който иска да си разваля кефа.11 бона заплата + пенсия без таван му стигат. За какво да си разваля рахата? Екскурзийки на държавна сметка, жената и тя доволна.Ко му трябва беля на главата? ще си избута мандата така с празни приказки, които и 5-годишните деца знаят.